«ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ»: ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥ ΜΑΣ ΝΤΙΝΟΥ ΚΟΝΤΟΥ

Το Ιστορικό Σωματείο της Ένωσης Νέων Ασωμάτου συγχαίρει τον συγχωριανό μας Ντίνο Κοντό για την παρουσίαση του βιβλίου του «ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ - ΟΙ ΜΑΡΩΝΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – ΙΣΤΟΡΙΑ- ΑΝΘΡΩΠΟΙ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»,  η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, σε μία φανταστική Πολιτιστική βραδιά, συνδυασμένη με ποίηση από τον συγγραφέα, ζωγραφική από τη σύζυγο του ΣΟΥΖΑΝΑ ΟΡΦΑΝΟΥ ΚΟΝΤΟΥ και μουσική από τον γιο τους ΑΒΡΑΑΜ ΚΟΝΤΟ.

Σε ένα κατάμεστο θέατρο,  παρουσιάστηκε μέσα από το βιβλίο και με τον πιο περίτεχνο τρόπο, σαν μια «Θεατρική Παράσταση», η ιστορία της κοινότητας μας και η πορεία της μετά από τα γεγονότα της Τουρκικής Εισβολής το 1974. Τα ποιήματα που έχουν απαγγελθεί από τη ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΣΤΕΦΑΝΗ και τον  ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΥΛΛΟ και τα τραγούδια που ακούστηκαν από το συνθέτη και ερμηνευτή υιό του συγγραφέα ΑΒΡΑΑΜ ΚΟΝΤΟ, συνοδευόμενο από πολυμελή ορχήστρα, κατασυγκίνησαν το κοινό το οποίο παρακολουθούσε με ενθουσιασμό την όλη εκδήλωση.

Η εκδήλωση που οργανώθηκε από το Γραφείο του Εκπροσώπου Μαρωνιτών και τον Παγκύπριο Πολιτιστικό Σύλλογο, τελούσε υπό την αιγίδα του Έντιμου Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού. Την εκδήλωση την οποία παρουσίασε με επιτυχία ο Δρ ΝΤΙΝΟΣ ΠΟΥΛΛΗΣ, προσφώνησαν, ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών κ. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΟΥΣΑΣ, ο Σεβασμιότατος ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ Μαρωνιτών και ο Υπουργός Παιδείας Δρ ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΜΠΙΑΟΥΡΗΣ.

Το βιβλίο παρουσίασε και ανάλυσε με ένα εξαιρετικό τρόπο, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Πολιτιστικού Συλλόγου, Δρ Γιώργος Κιτρομηλίδης που ήταν ο άνθρωπος ο οποίος ενθάρρυνε το συγγραφέα να προχωρήσει με την έκδοση του πολύτιμου για την Κοινότητα αυτού βιβλίου. Στην ομιλία του ανέφερε πως μέσα από αυτό το βιβλίο έμαθε πολλά για τους Μαρωνίτες της Κύπρου και τόνισε τη σημασία που έχει για την κοινότητα μας. Θα πρέπει είπε να εξευρεθούν οι τρόποι, το βιβλίο αυτό να ενταχθεί στα σχολεία, ειδικά στο δικό μας δημοτικό σχολείο και εξέφρασε την επιθυμία του να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση με δικές του ιδέες και πρωτοβουλίες.

Το βιβλίο αυτό, ένα τρίπτυχο ΠΟΙΗΣΗΣ - ΜΟΥΣΙΚΗΣ – ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ,  εμπνευσμένο από τον συγγραφέα, μελοποιημένο από το υιό του συγγραφέα και εμπλουτισμένο με τις ζωγραφιές της συζύγου του συγγραφέα, θέλουμε να πιστεύουμε, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο συγγραφέας στην αντιφώνησή του,  ότι θα καταστεί ορόσημο για την κοινότητα μας και σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές. Παράλληλα, τόνισε ο συγγραφέας, το βιβλίο  είναι μια πρόκληση  και πρόσκληση ταυτόχρονα προς όλους τους Μαρωνίτες να συνταξιδεύσουμε, με προορισμό τη λύτρωση και την επιστροφή στα σκλαβωμένα χωριά μας. Αυτή ήταν και η επιθυμία των γονιών του, στους οποίους ο συγγραφέας αφιέρωσε με συγκίνηση το βιβλίο του θέλοντας να θεωρηθεί η όλη εκδήλωση ένα σεμνό μνημόσυνο προς αυτούς αλλά και όλους όσους έφυγαν από τη ζωή με τον πόθο της επιστροφής.

ΩΣ Ε.Ν.Α. ΑΣΩΜΑΤΟΥ, πρώτον, συγχαίρουμε όλους όσους συμμετείχαν στην όλη εκδήλωση. Συγχαίρουμε  για ακόμα μια φορά τον συγγραφέα και την οικογένεια του για το δώρο αυτό προς την Κοινότητα μας και ευχόμαστε από καρδιάς καλοτάξιδα να είναι τόσο το βιβλίο όσο και ο μουσικός ψηφιακός δίσκος.  Ευχόμαστε δε ολόψυχα, να καταστούν μια πηγή γνώσης για όλους, ειδικά τους νεώτερους και μακάρι και άλλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους !!!

Επίσης, επικροτούμε την απόφαση που πήραν από κοινού, το Γραφείο του Εκπροσώπου Μαρωνιτών και ο συγγραφέας, να δοθούν δωρεάν τα βιβλία μαζί με το ψηφιακό δίσκο,  σε όλους όσοι ήταν παρόντες στην εκδήλωση,  διότι με αυτό τον τρόπο το υλικό αυτό έχει ήδη μπει σε όλα σχεδόν τα Μαρωνίτικα σπίτια και όχι μόνο. Παράλληλα χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την απόφαση τους, να δοθούν τα έσοδα από την πώληση των πινάκων για ενίσχυση του 99ου Συστήματος Μαρωνιτών με σκοπό την ενίσχυση της προσπάθειας τους για ανακαίνιση των εγκαταστάσεων τους.

Τέλος, το Σωματείο μας είναι περήφανο γιατί τόσο ο συγγραφέας του βιβλίου όσο και ο γιος του Αβραάμ είναι ενεργά μέλη του Σωματείου μας όπως ήταν και ο πατέρας του συγγραφέα ΑΒΡΑΑΜ ΚΟΝΤΟΣ μέχρι και το τέλος της ζωής του.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΣΩΜΑΤΟΥ

enasomatou IT Team