ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΤΟ ΕΛΑΛΕΝ ΜΑΡΙΝΙΩΤΟΥ ΜΟΥ…!!!

Η ΜΑΡΙΝΙΩΤΟΥ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ  ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ, ΣΕΦΕΡΗ, ΡΙΤΣΟ, ΒΑΝΒΑΚΑΡΗ, ΜΑΝΩΛΗ ΧΙΩΤΗ, ΤΣΕΧΟΦ ΚΑΙ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

 

Δεν είναι όνειρο αλλά γεγονός και πραγματικότης. Και μιλάμε για την πλέον σφραγίδα των μαρωνιτών Κύπρου και προερχόμενη από την όμορφη Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας με πολύ βαθιές ρίζες και που δεν είναι άλλη από την κορωνίδα της κυπριακής μαρωνίτικης μουσικής παράδοσης, την ‘’μαρινιωτου’’ μας και η οποία από το 2011 εντάχθηκε στην μέση παιδεία τόσο στο βιβλίο των μαθητών, όσο και στο βιβλίο των εκπαιδευτικών (ερωτηματολόγιο).  Μια παραδοσιακή φωνή που τραγουδιόταν στους αγρούς και κρατούσε συντροφιά τους εργάτες (από καλοφωνάριδες και μη), από το γέννημα του ήλιου μέχρι και το βούττημα του ήλιου. 

 

Μια φωνή που τραγουδιόταν στα καφενεία σε επιτραπέζιες διασκεδάσεις, στις βαπτίσεις, στους αρραβώνες, στις γαμήλιες δεξιώσεις, στις σίκοσες, την καθαρά δευτέρα, τα Χριστούγεννα , το Πάσχα και σε κάθε είδους γιορτής και διασκέδασης.   Ακόμα και μετά από κάποιο θάνατο η μαρινιωτού ήταν η παρηγοριά πολλών, αφού οι μαρινιώτες ευρισκόμενοι στους αγρούς και στα χωράφια για δουλειές  τραγουδούσαν, αυτοσχεδιάζοντας στοίχους μέσα από μοιρολόγιο τρόπο, την περιβόητη ‘’μαρινιωτού’’. 

 

Μια γλυκιά φωνή που τραγουδιέται πάνω σε δρόμο ουσάκ (μακάμ κιουρτίν όπως τους έλεγαν οι Άραβες και οι αρχαίοι Έλληνες και ήχους κατά την βυζαντινή μουσική) και που οι μαρινιώτες από τον καιρό του Αγάπιου τον Ζορνετζή και την αδερφή του Μαρή ( από τον18ο αιώνα τουλάχιστο) μέχρι και σήμερα, τραγουδιέται από το αρσενικό φύλο πάνω σε ψηλές κλίμακες (ΛΑ, ΣΙ, ΝΤΟ, ΡΕ - μινόρε – A, B, C, D-minor) κλίμακες που συνήθως τραγουδά το θυλικό φύλο.

 

 

Μια παραδοσιακή φωνή από τις δυσκολότερες φωνές της μουσικής παράδοσης.

 

Μια παραδοσιακή φωνή με δύσκολους φωνητικούς λαρυγγισμούς.

 

Μια παραδοσιακή φωνή με πολύ δύσκολα γυρίσματα φωνής.

 

Μια παραδοσιακή φωνή που αρκετοί εκτελεστές της παράδοσης την ‹‹φοβηθηκαν››.

 

Μια παραδοσιακή φωνή που επέδειξαν γι’αυτήν τεράστιο ενδιαφέρον, εθνομουσικολόγοι απ’ολο τον πλανήτη και οι οποίοι την κατέγραψαν.

 

Μια παραδοσιακή φωνή που βραβεύθηκε το 2005 από την ραδιοτηλεόραση Κύπρου και η οποία άνοιξε την αυλαία των βραβεύσεων της βραδιάς ενώπιον υψηλών επισήμων της τότε κυβέρνησης Παπαδοπούλου και όχι μόνο και ενός κατάμεστου δημοτικού θεάτρου Στροβόλου.

 

Μια παραδοσιακή φωνή που έχει το σπάνιο χαρακτηριστικό να συνοδεύεται με το στοματικό σφύριγμα το οποίο σφύριγμα κερδίζει την προσοχή τους εθνομουσικολόγους και μουσικολόγους αλλά και τους ερευνητές της μουσικής παράδοσης.  Αξίζει να αναφέρουμε ότι η επιλογή της μαρινιωτούς ( μέσα από τα άλλα μαρωνίτικα παραδοσιακά τραγούδια από μουσικούς ειδικούς) για να τραγουδηθεί στα πενηντάχρονα της κυπριακής δημοκρατίας στο στάδιο ελευθερία – Τάσος Παπαδόπουλος, ήταν και το χαρακτηριστικό σφύριγμα που συνοδεύει την μαρινιωτού, το οποίο όπως είπαν οι ειδικοί που το επέλεξαν, ότι είναι σπάνιο φαινόμενο τουλάχιστον στην κυπριακή μουσική παράδοση.

 

Μαρινιωτού μαϊρεψε τσι’Ασωματού μου στρώσε
τσιέ σου βρα κορματσιθκιανού
τσιέ σου βρα κορματσιθκιανού

 

Ένα φιλί μου δώσε

 

ον έϊβα μας έϊβα μας σαν την εφίλουν είδα μας

Αγιά Μαρίνα του κρεμμού απ’έξω στο μετόσσιη
τσι’ άρκισα ν’άρτω να σε δω
τσι’άρκισα ν’άρτω να σε δω όν τσιή προσφυγιά μου τόσσιη

 

ον καρτέρα μας καρτέρα μας τσιε’νάρτη άσπρη μέρα μας.


 

 

 

Την τιμητική αυτή ιστορική αναγνώριση - διάκριση, την αφιερώνω στους δασκάλους και γονείς μου (Σόλωμο και Ελένη Αγαπίου), αλλά και στον μεγάλο αείμνηστο εκείνο μουσικό τραγουδιστή ( παππού του πατερά μου) Αγάπιο ζορνετζή και στην αδερφή του Μαρή, η οποία τραγουδούσε τόσο γκυτζιά με συνοδεία ζορνέ η πιθκιαβλιού την μαρινιωτού κατά τον 18ο αιώνα.

 

Επίσης αφιερωμένη η ιστορική αυτή αναγνώριση στον θείο της μητέρας μου και διακεκριμένο ποιητή τσιαττιστή Ιωσήφ Μιχαήλ (Γιούσελλο 1927-1963), καθώς και στην διακεκριμένη συγγραφέα, αείμνηστη Φιλίσα Χατζηχάννα.

 

Θερμές ευχαριστίες και πάλι σε όλες τις κυβερνήσεις, στο υπουργείο παιδείας και πολιτισμού, στο παιδαγωγικό ινστιτούτο Κύπρου, που στήριξαν και στηρίζουν από το 2002 (που κυκλοφορήσαν τα κυπριακά μαρωνίτικα παραδοσιακά τραγούδια) μέχρι σήμερα, τον Τώνη Σολωμού και την πολιτιστική κυπριακή μαρωνίτικη κληρονομιά.

 

Σας αγαπώ όλους

 

Τώνης Σολωμού

 

 

 

enasomatou IT Team