Ο Ασώματος

Ο Ασώματος είναι χωριό της Κύπρου, κατεχόμενο σήμερα, στην επαρχία Κερύνειας. Γειτονεύει με τα χωριά Μύρτου, Καρπάσια και Καμπυλή. Ήταν το δεύτερο σε πληθυσμό μεγαλύτερο χωριό των Μαρωνιτών. Πριν τα συμβάντα του 1974 οι κάτοικοί του ανέρχονταν στους 527 ενώ σήμερα στον Ασώματο δεν υπάρχουν Μαρωνίτες αφού οι περιορισμοί που επέβαλλε η τουρκική διοίκηση στους κατοίκους τους εξανάγκασαν να καταφύγουν στις ελεύθερες περιοχές.

Το χωριό αποτελεί σήμερα στρατιωτική βάση με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η πρόσβαση των κατοίκων στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Η μοναδική παραχώρηση που γίνεται είναι η ελεύθερη πρόσβαση για δύο μόνο ώρες κάθε Κυριακή, για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Παρά τη δύσκολη πρόσβαση όμως, οι Ασωματίτες αλλά και Μαρωνίτες άλλων χωριών, τιμούν κάθε Κυριακή το χωριό και τους εγκλωβισμένους με την παρουσία τους. 

 

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την ονομασία του χωριού:

Σύμφωνα με τον Νέαρχο Κληρίδη στο βιβλίο του «Χωριά και Πολιτείες της Κύπρου», στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριά με το όνομα Ασώματος, ένα στην Επαρχία Λεμεσού και ένα στην επαρχία Κερύνειας. Οι δύο Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ λέγονται Ασώματοι. Έτσι, στο χωριό αυτό που υπήρχαν ναοί αφιερωμένοι στο όνομά τους διατηρήθηκε το όνομα των Αρχαγγέλων.

Άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι οι πρώτοι κάτοικοι ή εκείνοι που έδωσαν το όνομα στο χωριό ήρθαν από το χωριό Σιαμάτ της επαρχίας Ζπάγιελ του Λιβάνου, «Σιαμάτ» αραβιστί σημαίνει «Ασώματος». Η λέξη Σιαμάτ, λοιπόν, έδωσε τη θέση της στην αντίστοιχη ελληνική λέξη Ασώματος. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι και στο λιβανέζικο χωριό η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Η εκκλησία του Ασωμάτου, η οποία κτίστηκε το 1774, είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, που γιορτάζεται στις 6 Σεπτεμβρίου. Ο ιερός ναός ανακαινίστηκε πλήρως το 1896. Το καμπαναριό κτίσθηκε το1906. Οι Μαρωνίτες δίνουν κάθε χρόνο το παρών τους στον Ασώματο για να τιμήσουν τον Προστάτη του χωριού.

Στον Ασώματο λειτουργούσε επίσης παρθεναγωγείο στο οποίο φοιτούσαν τα κορίτσια μέχρι και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Επίσης, στο χωριό υπάρχει και δημοτικό σχολείο, στο οποίο πριν από το 1974, φοιτούσαν εβδομήντα μαθητές. Σημαντική ήταν και η προσφορά της Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας η οποία μάζευε όλα τα προϊόντα των γεωργών και τους εξυπηρετούσε οικονομικά, ενώ πολύ δραστήρια ήταν η οργάνωση νεολαίας Ένωση Νέων Ασωμάτου, που αποτελούσε τον αθλητικό και κοινωνικό φορέα του χωριού, το Σωματείο δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα στη Λευκωσία.

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνταν με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Μεγάλος αριθμός όμως ήταν ημερομίσθιοι εργάτες στη Λευκωσία ενώ πολλοί έχουν επίσης διακριθεί ως δικαστές και λόγιοι.

 Source: Wikipedia.org

 

 

 

enasomatou IT Team