Η προηγούμενη κυβέρνηση ακύρωσε την στεγαστική πολιτική

 

Δήλωση του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, αναφέρει ότι η κυβέρνηση ακυρώνει την στεγαστική πολιτική, ιδιαίτερα για τους πρόσφυγες, όπως στέγαση σε συνοικισμούς, αυτοστέγαση, κλπ.  Στη δήλωση του η κ. Συλικιώτης αναφέρεται και σε διάφορα άλλα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση τα οποία καταργούν ή μειώνουν κάποια από τα ωφελήματα που είχαν οι πρόσφυγες.  Αυτά που αναφέρει ο κ. Συλικιώτης είναι αλήθεια όμως δεν είναι όλη η αλήθεια.  Ο κ. Συλικιώτης αποκρύβει το γεγονός ότι αυτά που υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση είναι αυτά που περιλαμβάνονται στους προϋπολογισμούς που κατάρτισε η προηγούμενη κυβέρνηση, με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν με την τροϊκα. Η αλήθεια είναι ότι είναι η προηγούμενη κυβέρνηση συμφώνησε τις περικοπές στις δαπάνες για την στεγαστική πολιτική, ιδιαίτερα για τους πρόσφυγες, και τους περιορισμούς στα δάνεια και τις εγγυήσεις που παραχωρούσε το κράτος στους δικαιούχους.  Τα πιο πάνω, αναφέρονται ξεκάθαρα στο μνημόνιο του Νοεμβρίου 2012.  Για του λόγου του αληθές, παραθέτουμε πιο κάτω την αναφορά για τη στεγαστική πολιτική στο μνημόνιο του Νοεμβρίου 2012:

 «τη μείωση του κόστους διάφορων στεγαστικών σχεδίων κατά τουλάχιστον EUR 35 εκατομμύρια με την ενοποίηση και εξορθολογισμό των σχεδίων για τους εκτοπισθέντες και του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Στέγασης, διακοπή της ειδικής χορηγίας για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και τον τερματισμό της παραχώρησης δανείων και δανειακών εγγυήσεων αναφορικά με την ανοικοδόμηση κατοικίας και την απόκτηση κατοικίας δυνάμει όλων των στεγαστικών σχεδίων που διαχειρίζεται η Κυβέρνηση.»

 

Οι ίδιες πρόνοιες με το ίδιο λεκτικό περιλαμβάνονται και στο τελικό κείμενο του μνημονίου που συμφωνήθηκε και υπεγράφη από την παρούσα κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2013.  Καμία αλλαγή εκτός από τα €35 εκατομμύρια τα οποία έχουν γίνει €36 εκατομμύρια, προφανώς λόγω της επιδείνωσης των δημοσίων οικονομικών.

Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι τις περικοπές στην στεγαστική πολιτική τις έχει συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και η κριτική που ασκείται στην παρούσα κυβέρνηση, ότι τάχατες «ακυρώνει την στεγαστική πολιτική» αποτελεί πράξη υποκρισίας, αφού είναι τόσο ξεκάθαρο ότι την στεγαστική πολιτική του κράτους την έχει ήδη ακυρώσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Αν αναλύσει κανείς το μνημόνιο που συμφώνησε η παρούσα κυβέρνηση με το μνημόνιο που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, θα διαπιστώσει ότι είναι περίπου τα ίδια, με μικρές διαφορές.  Η παρούσα κυβέρνηση απλά βελτίωσε το τελικό μνημόνιο σε κάποια θέματα όπως η διαχείριση του φυσικού αερίου και το θέμα των απολύσεων των ωρομίσθιων από το δημόσιο και το θέμα των εκπαιδευτικών που δεν θα προσλαμβάνονταν.

Είναι πραγματικά λυπηρό να πέφτει ο πήχης της πολιτικής αντιπαράθεσης τόσο χαμηλά, όχι μόνο από τον κ. Συλικιώτη αλλά και από άλλα στελέχη του ΑΚΕΛ.  Οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης είναι πολύ βαριές και ο κάθε πολίτης που σκέφτεται ελεύθερα αντιλαμβάνεται ποιος ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας.

Μάριος Μαυρίδης, βουλευτής Κερύνειας

 

 

 

 

 
enasomatou IT Team