Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΡΩΝΙΤΕΣ

 

Πήραμε προς δημοσίευση το παρακάτο άρθρο.

Το μεγαλύτερο κακό που θα μπορούσε να μας βρει εμάς τους Μαρωνίτες των λίγων χιλιάδων ατόμων σήμερα, στη κρίσιμη καμπή της ιστορικής μας διαδρομής και παρουσίας στην Κύπρο είναι η διάσπαση των δυνάμεων, ο κατατεμαχισμός της δύναμης μας, που προέρχεται από την διάσπαση μας σαν κοινότητας. Το φαινόμενο αυτό το έχω πολεμήσει, έχω αγωνιστεί για να αποτραπεί διάσπαση της δύναμης της Αγίας Μαρίνας, όταν παρουσιάστηκαν τα πρώτα φαινόμενα δημιουργίας άλλων οργανωμένων συνόλων με το πρόσχημα του Μαρινιώτικου και εξακολουθώ να το πολεμώ ενάντια στην φιλοδοξία κάποιων που βάζουν το εγώ πάνω από το εμείς και που ψάχνουν εναγωνίως χώρους έπαλξης και προβολής της δικής τους ματαιοδοξίας. Το θεωρώ υποχρέωση και ταυτόχρονα καθήκον μου να πολεμώ καταστάσεις διάσπασης των παραδοσιακών οργανωμένων συνόλων της κοινότητας μας, έναντι οποιουδήποτε προσωπικού κόστους που δεν με ενδιαφέρει.

 

Αφορμή του σημερινού μου άρθρου-σχολίου στάθηκε μια ανακοίνωση του Πολιτιστικού Ομίλου Ασωμάτου για την διεξαγωγή Πανκοινοτικού τουρνουά Φούτσαλ. Με πείραξε και λυπήθηκα πραγματικά όταν είδα αυτήν την ανακοίνωση και όταν βλέπω νέους και μορφωμένους ανθρώπους με το πρόσχημα ότι είχαμε ή και έχουμε έλλειψη πολιτιστικών συλλόγων και εκδηλώσεων, να δημιουργούν διάσπαση των παραδοσιακών μας χωριών και των λαβάρων τους και ένα από αυτά τα λάβαρα είναι σίγουρα η Ένωσης Νέων Ασωμάτου. Σιγά-σιγά προχωρεί ο Πολιτιστικός Όμιλος Ασωμάτου να ασχολείται και με το ποδόσφαιρο κάτι που δεν ήταν μέσα στους στόχους και σκοπούς της ίδρυσης του.

Μήπως δεν θα μπορούσε να διοχετευτεί όλη αυτή η ενέργεια και η δραστηριότητα των ιδρυτών του Πολιτιστικού Ομίλου μέσω του παραδοσιακού και αγαπημένου σε όλους σωματείου του χωριού την Ένωση Νέων Ασωμάτου; Μήπως δεν θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος του οικοδομήματος της ΕΝΑ και όλοι μαζί να προσπαθούν για το μεγαλείο του κατεχόμενου χωριού και της ΕΝΑ το μόνο που έχουμε φέρει από τα κατεχόμενα χωριά μας την νεανική και αθλητική μας παράδοση που πρέπει όλοι μας να την διαφυλάττουμε, να την  προβάλλουμε και να την προωθούμε;

Αυτά για προβληματισμό και περίσκεψη δεν είναι αργά, μακριά από διασπαστικές κινήσεις, ναι στην ενότητα δυνάμεων, ναι στην συσπείρωση όλων μας γύρω από τα παραδοσιακά σωματεία των κατεχόμενων χωριών μας που σε τελική ανάλυση ενωμένοι σημαίνει δυνατοί. Μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες από τις οποίες σίγουρα δεν υστερούμε σαν κοινότητα ας ενταχθούν όλοι στα παραδοσιακά σωματεία και ας διεκδικήσουν όσοι ενδιαφέρονται για προσφορά, μέσω εκλογών την ανάδειξη τους στα συμβούλια των σωματείων των κατεχόμενων μας χωριών μας, από τα οποία μπορούν να διοχετεύουν και την ενεργητικότητα και την δημιουργικότητα τους για το καλό ολόκληρης της κοινότητας μας.

Με φιλικά αισθήματα

Ιωσήφ Χατζηχάννας

Οδοντίατρος

enasomatou IT Team