Ο Aργεντινός Μπεργκόλιο είναι ο νέος Πάπας

 

Άσπρος καπνός βγήκε στις 20:08 ώρα Κύπρου από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα. Ο 266ος ποντίφικας της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας είναι ο Αργεντινός Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο.

Παραπάνω από 100.000 πιστοί συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ανάμεσα τους και ο δήμαρχος της Ρώμης, GianniAlemanno.

Νέος Πάπας είναι ο Αργεντινός Καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο (JorgeMarioBergoglio) που θα ονομαστεί Φραγκίσκος ο Α'. Το Φραγκίσκος σημαίνει σεμνότητα και ταπεινοφροσύνη. Η πρώτη φορά που έχουμε Πάπα από τη Λατινική Αμερική.

Έκπληξη ο νέος Πάπας

Ο νέος Πάπας είναι 76 ετών, Αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες και για πολλούς θεωρείται μεταβατική "λύση". Προέρχεται από το Τάγμα των Ιησουιτών, ενώ ήταν ένα από τα αουτσάιντερ στις προβλέψεις.

Ο ίδιος είναι πνευματικό τέκνο του Πάπα Ιωάννη Παύλου του δεύτερου και θεωρείται συντηρητικός. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα ζούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Μπουένος Άιρες και έχει δηλώσει ότι μαγειρεύει ο ίδιος τα γεύματα του.

Ήταν υποψήφιος και το 2005 οπότε και φέρεται να τερμάτισε δεύτερος, πίσω από τον Πάπα Βενέδικτο και έκτοτε, σημειώνει το Reuters, επικεντρώθηκε στο ποιμαντικό έργο, κάτι που θεωρείται ότι μεγάλο όπλο για την εκλογή στο ύπατο εκκλησιαστικό αξίωμα.

Το Κονκλάβιο κατέληξε μετά από πέντε ψηφοφορίες στο ένα από τα 115 μέλη του που θα ανέβει στην Καθέδρα του Ποντίφικα και θα γίνει ο νέος πνευματικός ηγέτης σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων καθολικών ανά τον κόσμο μετά την παραίτηση του Βενέδικτου ΙΣτ'.

Ο επικεφαλής του Κονκλαβίου Jean-LouisPierreTauran, βγήκε στο μπαλκόνι του Αγίου Πέτρου για να πει το "HabemusPapam" και να ανακοινώσει τον νέο Πάπα, λίγο μετά τις 21.00, ώρα Κύπρου

Στη συνέχεια ο νέος Ποντίφικας απηύθυνε λόγο στο συγκεντρωμένο πλήθος και το κάλεσε να προσευχηθεί μαζί του. "Ζητήστε από τον Θεό να με ευλογεί", είπε και έκανε λόγο για "ειρήνη και ενότητα στην Εκκλησία".

Η εκλογή του Πάπα καλύφθηκε από 6.000 δημοσιογράφους από όλο τον πλανήτη. 

 Το τελετουργικό

Μόνο όσοι είναι μέσα στο Κονκλάβιο ξέρουν το όνομα του νέου Πάπα. Να σημειωθεί ότι δεν είναι απαραίτητο ο Ποντίφικας να είναι και μέλος του Κονκλαβίου, ενώ υπάρχει περίπτωση να μη βρίσκεται μέσα στο χώρο της εκλογής. Για να εκλεγεί, χρειάζεται τουλάχιστον τα 2/3 των ψήφων.

Τελευταία φορά που εξελέγη Πάπας εκτός των μελών του Κονκλαβίου, ήταν το 1378, όταν και ψήφισαν τον Αρχιεπίσκοπο του Μπάρι.

Αφού συγκεντρωθούν τα 2/3 των ψήφων, οι εκλέκτορες ρωτάνε τον νέο Πάπα για το αν αποδέχεται το χρίσμα, και αφού εκείνος πει το πολυπόθητο "ναι", καλείται να επιλέξει όνομα. Το παράδοξο είναι, ότι το βιβλίο με τους κανόνες του τελετουργικού του Ποντιφικάτου, δεν προβλέπει τι θα γίνει αν ο "νικητής" αρνηθεί το χρίσμα του. Αν ο νικητής δεν είναι ήδη Αρχιεπίσκοπος, χειροτονείται επί τόπου.

Πως παράγεται ο λευκός καπνός

Όταν τελειώσει η διαδικασία της ψηφοφορίας, οι Καρδινάλιοι καίνε τα ψηφοδέλτια και παράγεται ο λευκός καπνός που βγαίνει από την καμινάδα.

Ο νέος Πάπας πάει στο "Δωμάτιο των Δακρύων" και φοράει τη λευκή Παπική αμφίεση και ακολουθεί μια σύντομη τελετή προσευχής.

Σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στην δημόσια τηλεόραση RAI υπήρχαν  πολλές πιθανότητες ο νέος πάπας να είναι ο αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, Άντζελο Σκόλα, 72 ετών. Αν η εκτίμηση επιβεβαιωνόταν, θα ήταν ο πρώτος Ιταλός ποντίφικας μετά από 35 χρόνια.

Νωρίτερα ένας γλάρος είχε κάτσει πάνω στην περιβόητη καμινάδα και έγινε διάσημος στα socialmedia:

Ποιος είναι ο Πάπας Φράνσις

Ο JorgeMarioBergoglio γεννήθηκε το 1936 και σπούδασε Ανθρωπολογία, Φιλοσοφία και αργότερα θεολογία στο Μπουένος Άιρες. Συγκαταλεγόταν στα φαβορί για την ανάδειξη ως Πάπας από το 2005 αλλά τότε είχε επιλεγεί ο Βενέδικτος.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, και πλέον νέος Πάπας Φράνσις, ανήκει στο τάγμα των Ιησουϊτών και θεωρείτε διανοούμενος. Προτιμάει για τις μετακινήσεις του το λεωφορείο και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα θέματα της φτώχιας. Μάλιστα όταν είχε ανακηρυχθεί Καρδινάλιος είχε αποτρέψει τους Αργεντινούς πιστούς από το να ταξιδέψουν στη Ρώμη για το τελετουργικό ζητώντας τους να δώσουν τα χρήματα που θα ξόδευαν σε εισιτήρια στους φτωχούς. Το 2010 όταν η Αργεντινή νομιμοποίησε το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων ο ίδιος διαφώνησε κάθετα υποστηρίζοντας ότι όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να μεγαλώνουν σε μία φυσιολογική οικογένεια με πατέρα και μητέρα.

Από: Sigmalive Ημερομηνία: Μάρτιος 13, 2013

enasomatou IT Team